Analiza Break Even

Initierea unei afaceri ttrebuie mereu sa fie insotita de a analiza break even.

Ce este break even si de ce este acesta important?

Analiza aceasta este, in mare, o variatie a bine-cunoscutei analiza a profitului. Astfel, calculul venituri – cheltuieli = profit este extins tinand cont nu doar de cheltuielile curente ale unei firme infiintate de ceva timp si asezate in piata ci si de costul investitiei initiale. Astfel, analiza break even ne va ajuta sa stim, sau mai bine zis sa estimam cand anume ne vom recupera banii investiti in demararea afacerii. Acel moment este important pentru ca din acel moment (considerand ca nu facem investitii suplimentare si afacerea functioneaza la nivel optim) vom incepe sa incasam profit.

Momentul break even este acel moment pe care il atinge firma cand veniturile realizate acopera in totalitate cheltuielile angajate pana la acel moment.

! Atentie, prin totalul cheltuielilor avem in vedere cheltuielile fixe si cheltuielile variabile precum si toate costurile investitiei initiale.

Momentul in care firma poate sa isi acopere prin resurse proprii toate costurile este important deoarece pana la acel moment, investitorul/patronul nu realizeaza nici un profit, ceea ce inseamna ca antreprenorul trebuie sa contribuie financiar pentru sustinerea activitatii firmei.

Pentru a exemplifica putem considera exemplul unei firme de care presteaza servicii de alimentatie publica de tip fast-food. O analiza simpla ar arata astfel:

Investitie initiala (mijloace fixe): 13000 lei

Costuri lunare aferente activitatii (fixe si variabile) luna 1: 5000

Costuri lunare aferente activitatii (fixe si variabile) luna 2: 6000

Costuri lunare aferente activitatii (fixe si variabile) luna 3: 7000

Venituri lunare (luna 1): 10000 lei

Venituri lunare (luna 2):12000 lei

Venituri lunare (luna 3): 14000 lei

Profit lunar (luna 1): 5000 lei

Profit lunar (luna 2): 6000 lei

Profit lunar (luna 3): 7000 lei

In acest caz, momentul break even se afla undeva in prima jumatate a lunii 3. Acela este momentul in care totalul veniturilor depaseste totalul cheltuielilor. Acest lucru inseamna ca antreprenorul si-a acoperit toata investitia, iar afacerea a devenit profitabila.

Observati va rog cum incasarile cresc pe masura ce afacerea se maturizeaza. Cresc si cheltuielile (cele variable) odata cu cresterea in volum a activitatii insa nu atat de mult pe cat cresc incasarile.

Chiar si in acest caz fericit, in care inca din prima luna, afacerea produce mai mult decat consuma, analiza este importanta pentru ca antreprenorul trebuie sa stie cand va fi jn masura sa acopere investitia initiala. Daca el a realizat un imprumut pentru deschiderea unitatii iar acel imprumut are scadenta peste o luna, antreprenorul nu va fi in masura sa il returneze.

Mai mult, daca afacerea nu ar inregistra inca din prima luna incasari mai mari decat cheltuielile, antreprenorul ar trebui sa bugeteze un aport suplimentar de capital pentru functionarea unitatii. Analiza este foarte utila in a stabili foarte clar resursele necesare pentru demararea unei afaceri. De multe ori, afaceri cu un punct de break even situat prea departe in timp (dupa mai multi ani) sunt dificil de sustinut. In astfel de cazuri este bine sa cantariti foarte bine optiunile si poate e mai intelept sa nu initiati o astfel de afacere.

Si nu uitati, analiza se bazeaza in mare parte pe estimari de venituri ceea ce inseamna ca nu veti putea sti niciodata cu certitudine cand este momentul break even.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes