Planul de marketing

Un plan de afaceri bun este doar o colectie de idei frumoase daca nu este insotit de un plan bun de marketing.

Cand afacerea este una noua, planul de marketing este cu atat mai important. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, cel mai probabil, in marketarea afacerii va trebui sa investiti resurse considerabile – daca nu financiare (si aici vom explora variantele existente) cel putin de timp.

Fireste, marketingul inseamna mult mai mult decat promovare, insa partea aceasta este cea care prezinta cel mai mare interes pentru antreprenori.

Cum trebuie sa ne planificam efortul de marketing in prima perioada de existenta a afacerii?

-in primul rand trebuie sa aveti un plan. Acest lucru presupune sa va ganditi in avans la ce actiuni veti intreprinde pentru promovare. Concret, specific si cat mai variat.

-daca este posibil bugetati si o anumita suma.

-desigur, canalele de promovare difera in functie de specificul activitatii, dar in cele mai multe cazuri, canalele online sunt potrivite pentru a atinge un numar mare de potentiali clienti cu costuri mici sau chiar gratuit.

-acolo unde investiti bani in promovare, incercati sa investiti bani in actiuni masurabile. Mai ales la inceput, nu cred ca vreti sa investiti in ceva ce nu aduce rezultate. Investiti sume mai mici in mai multe canale la inceput si ramaneti apoi numai cu cele care aduc rezultate.

-cautati parteneri cu care va puteti promova reciproc. Sunt foarte multe servicii care se achizitioneaza la pachet si poate fi in interesul ambelor firme sa aiba un partener care sa ofere servicii complementare.

-nu uitati ca in marketing plantati astazi si culegeti maine. In functie de canalul de promovare sau de specifciul activitatii, acest maine poate fi maine sau peste doua luni. Deci luati in calcul acest lucru atunci cand planificati.

-cel mai bun marketing este cel facut “din gura in gura” de clientii multumiti. Deci setati-va ca tinta sa oferiti servicii sau bunuri de calitate. Pe termen lung merita.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes